Πληροφορίες για τον κήπο την κηπουρική και την περιποίηση φυτών και λουλουδιών

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

ΔΥΟΣΜΟΣ (Mentha spicata)



Ο δυόσμος είναι ένα ποώδες πολυετές και αηθαλές αρωματικό φυτό με θαμνώδη ανάπτυξη, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 70 εκατοστά.
Είναι το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό της Μεσογείου μαζί με τον βασιλικό και τον συναντάμε σχεδόν σε κάθε κήπο, αυλή και μπαλκόνι των ελληνικών σπιτιών.
Είναι είδος μέντας το οποίο είναι ιθαγενές της Ευρώπης και της νοτιοδυτικής Ασίας , χρησιμοποιείται, κυρίως, για αρωματισμό σε φαγητά και ποτά, καθώς και ως θεραπευτικό βότανο για τόνωση και για το στομάχι.


ΘΕΣΗ
Ο δυόσμος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερά μέρη.

ΧΩΜΑ
Ο δυόσμος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, αρκεί να εξασφαλίζει συνεχή υγρασία και καλή αποστράγγιση.

ΠΟΤΙΣΜΑ
Ο δυόσμος χρειάζεται ελαφρύ και συχνό πότισμα και προσοχή να μην λιμνάζουν τα νερά γιατί σαπίζουν οι ρίζες.


ΛΙΠΑΝΣΗ
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση αλλά η ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς τον βοηθά αρκετά στην ανάπτυξη του

ΚΛΑΔΕΜΑ
Ο δυόσμος πρέπει να κλαδεύεται πολύ αυστηρά μετά την ανθοφορία του, μέσα στο φθινόπωρο, για να παρουσιάσει ξανά δυνατή ανάπτυξη.
Κόβοντας σταδιακά τα φύλλα του δυόσμου κατά την περίοδο ανάπτυξής του (κορφολόγημα) βοηθά να διατηρούμε τον δύοσμο μας γεμάτο ζωντάνια και σε συμπαγή μορφή.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ 
Ο βασικός τρόπος για τον πολλαπλασιασμό του δυόσμου είναι η διαίρεση των ριζωμάτων.
Επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτα με σπόρο.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ιδανική εποχή για τη συγκομιδή των φύλλων του δυόσμου είναι η περίοδος λίγο πριν αρχίσουν να σχηματίζονται τα άνθη του, καθώς αυτή την εποχή τα φύλλα του έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.


Τρίτη 19 Μαΐου 2020

ΓΑΡΔΕΝΙΑ



Η γαρδένια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φυτά  σε όλο τον κόσμο. Κατάγεται από την Ασία , αλλά καλλιεργείται σε θερμοκήπια  οπουδήποτε.
Έχει σκούρο και γυαλιστερό φύλλωμα μεγάλα εύοσμα άνθη  και η ανάπτυξή της είναι μέτρια

ΘΕΣΗ
H γαρδένια θέλει δροσερό ημισκιερό περιβάλλον με καλό αερισμό και σχετική υγρασία για να ευδοκιμήσει
Xρειάζεται όσο το δυνατόν μικρότερες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία .
Αποφεύγουμε την άμεση ηλιακή έκθεση , ειδικά το μεσημέρι  και τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς της δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα, ενώ παράλληλα προκαλεί πτώση των μπουμπουκιών της.
Σημεία φυσικά σκιαζόμενα και απάνεμα είναι τα πλέον κατάλληλα.
Τον χειμώνα αποφεύγουμε σημεία με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Ιδανικές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει είναι σε ένα εύρος θερμοκρασιών από 10-20°C.
Η γαρδένια μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό και μέσα στο σπίτι, αρκεί να της εξασφαλίσουμε φωτεινό σημείο μακριά από θερμαντικά σώματα


ΧΩΜΑ
H γαρδένια, ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η ορτανσία, η καμέλια ,η αζαλέα το ροδόδεντρο και το φούλι , επομένως για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει χρειάζεται υπόστρωμα με χαμηλό pH, όπως καστανόχωμα, ερεικόχωμα, ελατόχωμα.
Εκτός από την οξύτητα το φυτόχωμα πρέπει να έχει πολύ καλή και ελαφριά δομή , ώστε να μην κρατά υπερβολική υγρασία και να προσφέρει καλό αερισμό των ριζών.

ΠΟΤΙΣΜΑ
Η γαρδένια έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και το σωστό πότισμα της είναι ίσως ο πιο βασικός παράγοντας για να ευδοκιμήσει, τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα.
Το βρόχινο νερό είναι πολύ ωφέλιμο και είναι πολύ σημαντικό να την αφήνουμε να έχει έκθεση στη βροχή.

Ποτίζουμε τακτικά την ζεστή περίοδο , από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο , ακόμα και καθημερινά με μικρές ποσότητες . Την ίδια περίοδο μπορούμε να ψεκάζουμε τα φύλλα με καθαρό νερό μια φορά τη μέρα
Είναι σημαντικό το πότισμα της γαρδένιας να είναι τακτικό, διαφορετικά τα μπουμπούκια της μπορεί να πέσουν πριν ανοίξουν.
Προσέχουμε να μη ποτίζουμε με μεγαλύτερη ποσότητα νερού από όσο χρειάζεται, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει κιτρίνισμα στα φύλλα. 
Τον χειμώνα ποτίζουμε πολύ αραιά , και μόνο όταν κοντεύει να στεγνώσει το χώμα.

ΛΙΠΑΝΣΗ
Για την υγιή ανάπτυξη της γαρδένιας χρειάζονται πολλά θρεπτικά στοιχεία, τα οποία παρέχουμε μέσω της λίπανσης.
Προσθέτουμε κάθε μήνα (εκτός από Αυγουστο και Ιανουάριο) πλήρες λίπασμα ειδικό για οξύφιλα φυτά που δεν αυξάνει το pH του εδάφους και ενισχύει την ανθοφορία της γαρδένιας.
Η γαρδένια είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου, κάτι που μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα αν παρατηρήσουμε κιτρίνισμα στα νεαρά φύλλα, ενώ οι νευρώσεις των φύλλων της γαρδένιας παραμένουν πράσινες. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρησιμοποιούμε λίπασμα  θειικού σίδηρου ή προτιμότερα χηλικού σιδήρου που είναι υδατοδιαλυτός και άμεσα απορροφούμενος από τα φυτά

ΚΛΑΔΕΜΑ
Κατάλληλη εποχή κλαδέματος της γαρδένιας είναι στις αρχές της άνοιξης, κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.
Κατά το κλάδεμα της γαρδένιας αφαιρούμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς, καθώς και κιτρινισμένα φύλλα.
Αν το φύλλωμα της γαρδένιας είναι πολύ αραιό, κορφολογούμε τους βλαστούς της, κόβοντας περίπου το 1/3 του μήκους της για να αποκτήσει πιο συμπαγές και πυκνό φύλλωμα.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ 
Ο βασικός τρόπος για τον πολλαπλασιασμό της γαρδένιας είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα. 
Συγκεκριμένα, στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές άνοιξης, παίρνουμε τμήματα τρυφερού βλαστού μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφή του φυλλώματος της γαρδένιας, αφαιρούμε τα 2/3 του φυλλώματος από τη βάση και αφήνουμε 2-3 μόνο ζευγάρια φύλλων στο πάνω μέρος του μοσχεύματος και στη συνέχεια το φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα που περιέχει φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά με αρκετή άμμο και περλίτη.
Αφού εξασφαλίσουμε υγρασία στο χώμα της γλάστρας την τοποθετούμε σε δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασίες 15-20°C. Στην συνέχεια μπορούμε να την καλύψουμε με μια νάυλον σακούλα για να επιταχύνουμε τη ριζοβολία του φυτού μας.
Επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά γαρδένιας και μέσα στο καλοκαίρι με ημιξυλώδη μοσχεύματα, τα οποία ωστόσο έχουν μικρότερο ποσοστό επιτυχίας.
Οταν θα βλαστήσουν και θα φθάσουν να έχουν τέσσερα φύλλα , τα μεταφυτεύουμε σε κανονική γλάστρα

ΕΧΘΡΟΙ – ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Σε περιβάλλον υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού, η γαρδένια προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες του ριζικού συστήματος καθώς και από ασθένειες του φυλλώματος όπως όπως το ωίδιο.

Για την αντιμετώπιση των μυκήτων του εδάφους που προκαλούν σάπισμα στη ρίζα, ποτίζουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλύκού γαλαζόπετρα σε ένα λίτρο νερό και επαναλαμβάνουμε μετά από 2 εβδομάδες.
Για τους μύκητες του φυλλώματος που μπορεί να προκαλέσουν άσπρισμα ή γκριζάρισμα στα φύλλα και καστανές κηλίδες, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και θειαφιού ή με αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας σε ένα λίτρο νερό.
Η γαρδένια προσβάλλεται από διάφορα έντομα όπως ψώρα, ψευδόκοκκο , μελίγκρα και τετράνυχο που προσβάλλουν τα φύλλα, τους βλαστούς και τα μπουμπούκια της.

Για την προληπτική προστασία της γαρδένιας από έντομα, παρασκευάζουμε ειδικό διάλυμα προσθέτοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε το φύλλωμα της γαρδένιας κάθε δύο βδομάδες.

Συνηθισμένα προβλήματα της γαρδένιας;
Η γαρδένια αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα λόγω λανθασμένης φροντίδας.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι :
 
Κιτρίνισμα των φύλλων
Μπορέί να οφείλεται στην υπερβολική υγρασία λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης της γλάστρας. 

Επίσης το κιτρίνισμα μπορεί να οφείλεται στην ανεπαρκή λίπανση της γαρδένιας και ιδιαίτερα στην έλλειψη σιδήρου που εμφανίζεται περισσότερο όταν η γαρδένια δεν φυτεύεται σε όξινο χώμα ή σε φυτόχωμα κατάλληλο για όξύφυλλα φυτά. 
Τέλος μπορεί να παρατηρήσουμε κίτρινα φύλλα όταν η γαρδένια βρίσκεται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού.
 ¨

Μαζική φυλλόπτωση
Παρατηρείται όταν μείνει απότιστη για αρκετές μέρες ή όταν δεν βάλουμε λίπασμα για αρκετό καιρό. Επίσης, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να πέφτουν τα φύλλα της γαρδένιας όταν έχουμε πολύ έντονη ανθοφορία και ανεπαρκή λίπανση καθώς και όταν έχουμε προσβολή του ριζικού συστήματος από σκουλήκια στο χώμα.


Εξασθένιση πράσινου χρώματος φύλλων
Ενας κύριος λόγος για την εξασθένιση του χρώματος των φύλλων είναι ο μειωμένος φωτισμός της θέσης που βρίσκεται η γαρδένια. Επίσης, το ανοικτό χρώμα των φύλλων της γαρδένιας μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη στοιχείων όπως το άζωτο και το μαγγάνιο.
 

Εμφάνιση μαυρίσματος στις άκρες των φύλλων
Το παρατηρούμε συνήθως όταν προσθέτουμε υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λίπάσματος. Μπορεί επίσης να εμφανισθεί μαύριαμα στις άκρες των φύλλων όταν υπάρχει έλλειψη του θρεπτικού στοιχείου του μαγνησίου.

Πτώση μπουμπουκιών
Παρατηρείται όταν δεν ποτίζουμε την γαρδένια επαρκώς καθώς και όταν κάνουμε υπερβολικά συχνά ποτίσματα. 

Επίσης συμπτώματα πτώσης ανθέων της γαρδένιας θα διαπιστώσουμε όταν βάλουμε υπερβολική ποσότητα λιπάσματος καθώς και όταν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ανθοφορίας.
Τέλος αρκετά μπουμπούκια της γαρδένιας μπορεί να πέσουν όταν έχουμε πολύ πλούσια ανθοφορία καθώς και όταν η γαρδένια μας δεν βρίσκεται σε αρκετά φωτεινή θέση.
 
Εμφάνιση μικρών καινούριων φύλλων
Η εμφάνιση μικρών φύλλων της καινούριας βλάστησης της γαρδένιας μπορεί να συμβεί όταν έχουμε την γαρδένια για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ίδια γλάστρα και έχει πολύ πυκνό και πιεσμένο ριζικό σύστημα.