Πληροφορίες για τον κήπο την κηπουρική και την περιποίηση φυτών και λουλουδιών

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΙΡΙΔΑ



ΘΕΣΗ
Οι ηλιόλουστες θέσεις, προστατευμένες από τους έντονους ανέμους είναι οι πλέον ιδανικές για τη φύτευση της ίριδας.

ΧΩΜΑ
Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε πολλούς τύπους εδαφών, ακόμα και σε μέτρια εδάφη. Προτιμότερα όμως είναι τα γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία, που δεν κατακρατούν πολύ υγρασία.
Καλό είναι να γίνεται τακτικό σκάλισμα του εδάφους, με σκοπό την μείωση της εδαφικής υγρασίας και την απομάκρυνση των ζιζανίων.

ΠΟΤΙΣΜΑ
Είναι ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία
Το πότισμα στην ίριδα πρέπει να γίνεται τακτικά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν και να αυξάνεται την περίοδο της άνθισης, ίσως και λίγο πριν από αυτή

ΛΙΠΑΝΣΗ
Η χρήση οργανικής λίπανσης, ενισχύει την ανάπτυξη και ανθοφορία του φυτού

ΚΛΑΔΕΜΑ
Αποξηραμένα φύλλα ή άνθη απομακρύνονται διότι επηρεάζουν αρνητικά την άνθιση και την αισθητική.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
Η ίριδα πολλαπλασιάζεται με τους βολβούς ή με διαίρεση των ριζωμάτων, ανάλογα με το είδος.
Οι βολβοί φυτεύονται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες για να ανθίσουν την άνοιξη. Το βάθος φύτευσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 cm.

ΕΧΘΡΟΙ – ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Η ίριδα είναι ανθεκτικό φυτό στις προσβολές από έντομα. Μυζητικά έντομα όπως αφίδες (μελίγκρες) προσβάλλουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα φύλλα και τα άνθη, χωρίς όμως να προκαλούν προβλήματα. Κυριότερο πρόβλημα αποτελεί η σήψη των υπόγειων οργάνων, εiδικά τις περιόδους όπου παρατηρείται υψηλή εδαφική υγρασία ή όταν εφαρμόζονται υπερβολικά ποτίσματα.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η ανθοφορία ξεκινάει από τον Απρίλιο και μπορεί να παραταθεί μέχρι και τον Ιούνιο. Τα λουλούδια της ίριδας διατηρούνται πάνω στο φυτό για σχεδόν 20 μέρες.